kinderen1 kinderen2 kinderen3 volwassenen
 

Bent u geïnteresseerd in schematherapie? In omgeving Zeist moet u dan bij Silver Psychologie zijn. Wij zijn gespecialiseerd in schematherapie. Maar je kunt bij ons ook terecht voor andere therapievormen zoals EMDR of cognitieve gedragstherapie. Schematherapie is een effectieve behandeling voor een breed scala van psychische problemen. Patiënten die voorheen moeilijk te behandelen waren, hebben veel baat bij deze vorm van therapie. Onze psychologen zijn allemaal erkend. Voor schematherapie in omgeving Zeist kunt u dan ook gerust bij Silver Psychologie aankloppen.

Wat is schematherapie?

Schematherapie is een integratieve cognitieve gedragstherapie die gericht is op behandeling van patiënten met onder andere persoonlijkheidsproblematiek of steeds terugkomende depressies. Schematherapie is een therapeutische benadering waarin elementen uit cognitieve, gedragstherapeutische en psychodynamische modellen, hechtings- en Gestalt-modellen met elkaar worden gecombineerd. Schematherapie heeft als doel om bepaalde negatieve denkschema’s bij patiënten te onderkennen en te doorbreken. Bij Silver Psychologie wordt bij schematherapie in Zeist ook gebruik gemaakt van methodieken die kenmerkend zijn bij behandeling van structurele dissociatie. Hierdoor wijkt onze behandeling op aspecten wat af van de meer klassieke schematherapie. Dit heeft vooral betrekking op het werken met de modi.

Informatieverwerking

Als informatie door een persoon eenzijdig en vervormd geïnterpreteerd wordt, leidt dit tot extreme emoties en probleemgedrag. De misinterpretatie van informatie kan gebeuren doordat men als kind bepaalde ideeën heeft gekregen over zichzelf, andere mensen en gebeurtenissen waardoor er zogenoemde denkschema’s zijn ontstaan. Deze denkschema's kunnen zijn ontstaan als gevolg van schadelijke ervaringen in de kindertijd. En kunnen op volwassen leeftijd nog steeds bestaan omdat ze nooit gecorrigeerd zijn en disfunctioneel zijn, dat wil zeggen niet meer kloppend voor de huidige situatie.

Behandeldoel

Schematherapie probeert door middel van een integratieve cognitieve gedragstherapie de werking van deze onaangepaste schema's minder sterk te maken. Daarvoor worden verschillende therapeutische technieken gebruikt zoals imaginatie, meerstoelentechniek, empathische confrontatie, cognitief herstructureren, enzovoorts, ook vooral door een empathische en flexibele therapierelatie. Bij Silver Psychologie helpen we u in een vertrouwde omgeving. Voor schematherapie in Zeist moet u dan ook bij ons zijn.

Resultaat

Deze vorm van therapie zorgt voor bewustwording en inzicht, reductie van psychische klachten, het verwerken van onverwerkte herinneringen en daarmee verminderen van herbelevingen, het wijzigen van onaangepaste cognitieve schema's, vergroten van de mate van interne integratie en het ontwikkelen van constructieve copingstrategieën en copingreacties. Na een tijd bent u weer in staat om de draad van uw leven op te pakken. Wilt u meer weten over schematherapie in onze praktijk in Zeist? Neem dan contact op.